29.5.09

"България" в употреба

Отдавна съм забелязал, че в медиите името "България" има едно популярно значение, което не се среща в нито един речник или енциклопедия: на нещо или някой, който ще понесе загуби, ако определени бизнес интереси пострадат. Най-пресният пример е от днешния "Дневник": "България ще загуби над 1 млрд. евро от забавянето на строителството на АЕЦ "Белене" с година-две". Новината е поднесена на някакъв Атомен Енергиен Форум, от човек, на име Иван Атанасов, ръководител на някакво звено на управление на някакъв проект в "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и член на съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК)."

Въпросният господин не си е направил труда да обясни кой или какво е "България" в този смисъл. По всичко личи, че голямата част от изчислените от него "загуби" ще са от печалби, които инак биха се влели в джобовете на различни организации и фирми, повечето от които частни и далеч не напълно български. Изглежда в този случай те, заедно с въпросния господин и неговите бизнес колеги, се разбират под понятието "България".

Любопитно, тази употреба на "България" сякаш най-често е свързана с ядрената енергетика. За пръв път я чух в подобен контекст преди три години от устата на отколешния ми крайморски приятел Миро Боршош , тогава издател на "Новинар", и полюбопитствах "Кой е България?" Като човек на ти със семантиката, Миро оцени въпроса по достойнство, но също не отговори.

Журналистът на "Дневник" днес не е намерил за необходимо да разясни що е то "България" и се е задоволил просто да предаде в пълност и без всякакви обяснения думите на господин Атанасов. Едно вероятно обяснение за подобна липса е фактът, че журналист всъщност няма - материалът е подписан от редакцията. Това вероятно означава, че редакцията намира думите на господин Атанасов достатъчно важни за читателите, но не достатътчно важни за да бъдат проверени достоверността или смисъла им.

Аз, на свой ред, ставам все по любопитен към тази особена "България". Щом чуя отнякъде как ще спечели това, ще загуби онова, бива злепоставена, оклеветена, ощетена, се опитвам да разшифровам понятието. То очевидно не включва обикновените български граждани, които чрез данъците си ще осигурят въпросната печалба. Те не са част от тази "България". Те живеят в някаква друга, където печалби за тях няма. Където улиците са изровено мръсно немаркирано бойно поле, лекарите и учителите - озверели просяци, полицията и правосъдието пазят бандитите, болниците са коптори, училищата - нарко-продавници, а единственото универсално признато човешко право е тютюнопушенето навсякъде и по всяко време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар