30.5.09

Ние, кръглите


Аз и моите приятели сме кръгли. Заоблени, с други думи. Като балони. Търкаляме се на свобода, където ни видят очите.

Да си кръгъл е голяма рядкост на този свят, където почти всичко е квадратно. И голяма радост. Можеш да се търкаляш на където поискаш, да се въртиш нагоре надолу.

Квадратите са различни от нас. Скучни. Имат само четири страни и четири ъгъла. И трудно се променят. Правят, струват, все застават на една от тях. Има квадрати, които цял живот не мърдат от едната си страна.

Квадратите, обаче са силни заедно. Те се облягат един на друг и строят стени. Строят структури. Блокове. Квадранти.

Ние, кръглите не обичаме квадратите. До преди време ни оставяха на мира, но напоследък блоковото им строителство мина всякакви граници. Не остана място ненаквадратено. Тогава някои от нас решиха да съборят квадратите. Да им сменят правоъгълната система с наша, свободна, кръгла система. Започнаха да мъдруват как да ги притиснат. И решиха да сформират кръгъл отряд за борба с квадратността.

"Това е единственият начин да победим квадратите и да съборим стената", казваха кръглите от отряда, и притискаха страните на старите квадрати. "С техните тухли по техните квадратни глави", казваха те.

Подкрепяхме ги, с каквото можем, за да могат да сринат квадратната структура. От многото натискане, обаче, те започнаха да се променят с времето. Някои по-бързо, други по-бавно, започнаха да стават все по квадратни.

Докато един ден ги погледнахме и видяхме, ужас, че са станали напълно квадратни. И вместо да срутят стената, са станали част от нея. От тогава ние, останалите кръгли, решихме да не се натискаме много много на квадратите. Вместо това, ще ги обкръжим. Ще ги завъртим. Ще ги допираме в различни точки, докато свят им се завие и не се затъркалят надолу. Така, току виж, им се позаоблили ъглите. Може даже да им хареса да са в движение.

Планът е добър. Квадратите така или иначе няма какво друго да направят - освен евентуално кръгова отбрана :)

1 коментар:

  1. Защото си отвън, а аз съм от една година вътре и това което остава е виж в YouTube - Freedom Libertad) Bruno Bozzetto

    ОтговорИзтриване