13.11.13

Сигнал до главния прокурор срещу нацизма в България



Уважаеми господин Главен прокурор,

С този сигнал ние, сто и дванадесет (112) български граждани, загрижени за правата на човека и законността в страната, сезираме прокуратурата за следното:
На 9 ноември 2013 г. в София бе учредена открито неонацистка партия. Този факт е обществено достояние.[1] Тази партия се формира от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа „Кръв и чест”,[2] неформални образувания на лица, идентифицирани от журналисти като скинхедс („бръснати глави”)[3] и крайни футболни привърженици („ултраси”)[4], с паравоенни по семантика названия като „Национална Съпротива“ и „Офанзива“.
Новоучредената неонацистка партия, на име „Националистическа партия на България”, е обявила пред медиите, че цели „хомогенно и чисто национално общество”, „държава, защитаваща само българските национални интереси”, „разправа веднъж завинаги с всички врагове на Родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура“.[5] Учредителите й са заявили:

Първата и неотложна задача, която „Националистическа партия на България“ си поставя, е прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни, и държи в състояние на страх българското население“.[6]

Новоучредената неонацистка партия е оповестила и своя политическа програма, чиито пунктове включват:[7]

„1. България е еднонационална държава на българите и като такава, следва да бъде подчинена единствено и само на българския национален интерес.
2. В нея не може да съществуват привилегировани групи, основани на расов, етнически, религиозен, политически или друг признак.
3. Ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации като „Български Хелзинкски комитет“, „Отворено общество“ и производните им. Забрана на всички етнически партии в страната, начело с ДПС.
4. Разбиване и забрана на всички сепаратистки групи и движения на територията на Република България. Стопиране процесите на ислямизация и турцизация.
5. Провеждане на активна и целенасочена държавна политика за справяне с битовата и малцинствената престъпност и осигуряване на ред, спокойствие и справедливост във всички български градове и села. Смазване на циганския терор с железен юмрук.
6. Ние искаме гарантиране правото на неизбежна отбрана, чрез ясно определяне на границите й и разширяване на обхвата й.
7. България е християнска държава. Православното вероизповедание, чрез промяна в Конституцията ще бъде установено като официално.
8. Всички вероизповедания ще имат пълна религиозна свобода, стига чрез пропаганда или други действия да не отричат християнския характер на Българската държава и националната ни идентичност.
9. Нов закон за вероизповеданията, който ще изисква при регистрация на нови конфесии, същите да докажат наличието на поне 500 000 последователи или присъствието си на националната територия към момента на възстановяването на Третата Българска държава.
[…]
11. Незабавни и радикални мерки за преодоляване на демографската катастрофа, в която се намира българската нация. Това ще стане чрез:
- Утвърждаване на тридетния и четиридетен модел;
[…]
- Прекратяване на пагубната социална политика, стимулираща малцинствената раждаемост и паразитизъм; […]
[…]
15. […] Съществуващата система, при която механично се взима от честния и трудолюбив българин и се подарява на социално-етнически групи, които не правят нищо, за да подобрят положението си, трябва веднага да бъде премахната.
[…]

Според обществено достъпната информация три лица ще представляват ръководството на новоучредената неонацистка партия – Симеон Костадинов,[8] Благовест Асенов и Тодор Тотев.[9] Костадинов е потвърдил, че според тях източноправославното вероизповедание трябвало бъде обявено като официално, а не като традиционно (визирайки чл. 13, ал. 3 от Конституцията); съществуващият Закон за вероизповеданията бил изключително либерален и позволявал да се регистрират всевъзможни, чужди и откровено психопатски секти, окултистки религиозни движения, които са обществено опасни; имали категорична позиция срещу антибългарски организации като Българския хелзинкски комитет, Отворено общество и всичките им производни; трябвала изключително строга и рестриктивна наказателна политика по отношение на битовата и малцинствената престъпност.[10]Циганската битова престъпност много отдавна е прехвърлила пределите и характера на обикновена престъпност. Ние заявяваме, и сме записали категорично, че циганският терор ще бъде смазан с железен юмрук, защото няма друг начин. Истината е, че навън се води война, и в тази война жертвите сме ние, към момента,” заявил Костадинов.[11]
Знакът и знамето на партията са черни, с изправен златен лъв, обърнат надясно.[12] Според Симеон Костадинов, който е бил член на ПП „Атака” до 2006 г., партията имала над 3500 членове.[13]
Според публикациите новоучредената неонацистка партия ще организира следващата неделя, 17 ноември, протест чрез пътен блокаж в Перник срещу плановете да се заселят там бежанци.[14] Тя вече мобилизирала патрули за „охрана” на българите от имигранти и роми.[15] Според пресата протестът в Перник вече се подготвя, като в града са разпространени ксенофобски постери.[16]
Потенциално преднамерено, тази партия, която се обявява за етническо прочистване и „смазване” на набедени български малцинства, както и за репресии срещу неправителствени организации, които защитават правата на човека и демократичните ценности, е учредена на 9 ноември – знакова годишнина от историческия антисемитски хитлеристки погром, известен като „Кристалната нощ”.

Уважаеми господин Главен прокурор,

Тази партия е противоконституционна. Тя представлява „организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите”, ако не и „организация, която създава тайни или военизирани структури, или се стреми да постигне целите си чрез насилие”, по смисъла на чл. 44, ал. 2 от Конституцията. Конституционната норма безусловно забранява такива организации.
Тази партия е в нарушение и на забраната по чл. 11, ал. 4 от Конституцията, защото, по същество, тя е образувана на етническа, расова и верска основа. Нейната дейност и програма са основани на идеи за превъзходство и надмощие на българската етническа идентичност и православна принадлежност.
Учредяването, както и текущата и програмираната дейност на тази неонацистка партия, са съставомерни по чл. 162 от Наказателния кодекс. Изявленията и „програмата” на партията съставляват проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация (чл. 162, ал. 1 НК). Учредяването на партията съставлява образуване или ръководене на организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 (проповядване/подбуждане) и, потенциално, ал. 2 (употреба на насилие) или системно допуска извършването на такива деяния. Както образуването и ръководенето, така и членуването в такава организация или група са престъпни деяния (съответно, чл. 162, ал. 3 и 4 НК).
Има основания да се приеме, че учредяването и вече осъществената, както и планираната дейност на неонацистката партия са съставомерни и по чл. 108-109 НК, като, съответно, проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология и образуване или ръководене на организация или група, която си поставя за цел да извършва такова престъпно проповядване. Членството в такава организация или група също е наказуемо (чл. 109, ал. 2 НК).

Уважаеми господин Главен прокурор,

Такава партия не може да се регистрира в България. Това се изключва от българския конституционен ред и законите ни. Ето защо, искаме от Вас прокуратурата като орган за законност в България изрично да се противопостави на регистрирането на партията от българския съд. Съгласно чл. 16 от Закона за политическите партии в откритото съдебно заседание по молбата за регистрация на партията участва прокурор. Искаме този прокурор да вземе категорично становище, че неонацистката партия не следва да се регистрира, като се обоснове така, че съдът да получи всеки необходим му мотив да възприеме позицията на прокуратурата.
Учредяването и дейността (публичните изявления и оповестената „програма” вече съставляват политическа дейност) на тази неонацистка формация не са изолирано явление в този момент от историята ни. Те са част от растяща вълна на неототалитарен расистки, ислямофобски и ксенофобски екстремизъм, който се изразява както в открито подбуждане към омраза и саморазправа, така и в актове на престъпно дискриминационно насилие. В рамките на десет дни само – от 3 ноември до днешната дата, 13 ноември 2013 г. – само на територията на София медиите документираха поне шест случая на расово мотивирано насилие срещу чужденци и представители на български малцинства.
Последното от тези престъпления от омраза е отпреди четири дни – 9 ноември 2013 г.[17] Негова жертва е 28-годишен български гражданин от турски произход. Младият мъж е групово пребит в центъра на София, край ул. „Пиротска”. Той е в тежко състояние (кома) вследствие жестоки ритници в главата, с тежка черепно-мозъчна травма, в болница. Преди да го нападнат, след като случайно се натъкват на него на улицата, извършителите, които медиите идентифицират като скинхедс и „патриоти”,[18] атакували намиращ се в непосредствена близост пансион, обитаван от имигранти, чиито врати изпочупили, но откъдето били отблъснати.
Случаите, които предхождат този, включват:

·         На 3 ноември 2013 г. млад мъж и дете, и двамата от ромски произход, са нападнати от група скинхедс в центъра на София в близост до НДК. Според информацията в медиите 10-15 младежи на възраст между 16 и 25 години започват побой с камъни и „подръчни материали“ над двамата. Никой не се намесва, освен група майки с малки деца, които успяват да предпазят ромите. Впоследствие на мястото идва линейка, но полицията закъснява с около час и половина.[19]
·         Същата вечер, на 3 ноември 2013 г., чернокож младеж е нападнат в столичния автобус № 72. Според очевидка момчето е слязло от автобуса, на спирката е подгонено от група скинхедс, от които побягва обратно в автобуса, където те са го последвали. Блъснали са го и са почнали да го удрят. Информацията за нападението публикува очевидката, потребител в социалната мрежа Фейсбук; впоследствие и много медии отразяват случая.[20]
·         На 4 ноември 2013 г. пред бежанския лагер във „Военна рампа“ е нападнат 17-годишен сириец. Момчето е било намушкано с нож в гърба.[21]
·         На 6 ноември 2013 г. цветнокожа жена от Камерун е била нападната на автобусна спирка в София, без никакъв повод.[22]
·         На 7 ноември 2013 г. 18-годишен български гражданин, чийто баща е от Гана, е жестоко пребит в трамвай № 22, преминаващ през центъра на София. Нападателите са били трима мъже, определени от момчето като „скинари“. То е настанено в „Пирогов“ с хематом на далака.[23]

Тази вълна от ксенофобски и расистки престъпления започна на 2-3 ноември с публичните призиви към дискриминация, омраза и насилие от страна на политически опортюнисти, по повод на които прокуратурата образува още на 4 ноември две досъдебни производства по чл. 162 и чл. 320 НК. Тази корективна намеса на прокуратурата, за съжаление, не бе достатъчна да спре последвалата престъпна виктимизация на невинни хора, включително деца, заради цвета на кожата им. По отношение проповядването на омраза и насилие е необходим и стриктен превантивен институционален контрол. Именно такъв следва да упражни българската прокуратура, като пред съда се застъпи за обществения интерес в демократичната държава и за върховенството на закона, които са несъвместими с регистрация на неонацистка партия като новоучредената. Без съмнение, Вие, господин Главен прокурор, съвършено оценявате това.

Приложения, съгласно текста:

  1. Сканирани копия от подписите на подателите на настоящия сигнал.[24]

  1. Статия със заглавие „Кръв и чест“ и други националисти правят партия“, достъпна на адрес http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/-5998005 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинарите учредяват партия в София“, достъпна на адрес http://offnews.bg/index.php/264654/  (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „В София се роди неонацистка партия“, достъпна на адрес http://fakti.bg/bulgaria/81145-v-sofia-se-rodi-neonacistka-partia (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Българска „Златна зора“ ще прочиства имигранти“, достъпна на адрес http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428791 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Забрана за „антибългарски организации“ поиска новоучредена националистическа партия“, достъпна на адрес http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/10/2178949_zabrana_za_antibulgarski_organizacii_poiska/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Неонацисти вилнеят в Пловдив“, достъпна на адрес http://www.monitor.bg/article?id=219011 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Информационен запис за групата Blood & Honor в базата данни Hate On Display: A Visual Database of Extremist Symbols, Logos and Tattoos на базираната в САЩ международна неправителствена организация Anti-Defamation League (http://www.adl.org), достъпен на адрес
http://archive.adl.org/hate_symbols/groups_blood_honour.asp (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Информационен запис за групата Blood & Honor в уебсайта на американската неправителствена организация Southern Poverty Law Center (SPLC; http://www.splcenter.org), достъпен на адрес http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-files/groups/blood-honour (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинарите учредяват партия в София“, достъпна на адрес http://offnews.bg/index.php/264654/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Наблюдавана от ДАНС формация е част от Националистическата партия“, достъпна на адрес http://www.cross.bg/benatova-partiya-chast-1383165.html (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Ултраси и неонацисти в нова партия“, достъпна на адрес http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-11-10&article=471811 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Първата задача на „Националистическа партия на България“ е „прочистване на страната от чуждоземната и инородна имигрантска измет“, достъпна на адрес http://focus-news.net/news/2013/11/09/1846188/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Националистическа Партия на България“ е за забрана на антибългарски организации като „Български Хелзинкски комитет“ и „Отворено общество“, достъпна на адрес http://www.focus-news.net/news/2013/11/09/1846199/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Осъдиха двама мъже, поставили нацистко знаме на комин в Пазарджик“, достъпна на адрес http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/-4393091 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Кампанията за Луковмарш 2013 бе открита в Кюстендил“, достъпна на адрес http://www.lukovmarsh.info/2013/01/06/кампанията-за-луковмарш-2013-бе-открита-в/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Листовки срещу бежанците налепиха в Перник“, достъпна на адрес http://www.zapernik.com/obshtestvo/listovki-sreshtu-bejancite-nalepiha-v-pernik_27358/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Патриоти“ зверски пребиха наш сънародник на „Пиротска“, взели го за бежанец“, достъпна на адрес http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428868 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинарите, нападнали българина от турски произход - с обвинения“, достъпна на адрес http://btvnews.bg/article/bulgaria/prebitiyat-balgarin-ot-turski-proizhod-e-v-koma.html (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинари пребиха българин от турски произход на „Пиротска“, достъпна на адрес http://offnews.bg/index.php/264823 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Биха нашенец, сбъркали го с бежанец (Обзор)“, достъпна на адрес http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2430402 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинари нападат роми край НДК, майки с деца се намесват“, достъпна на адрес http://btvnews.bg/article/kriminalno/skinari-napadat-romi-krai-ndk-maiki-s-detsa-se-namesvat.html (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинари пребиха роми в центъра на София“, достъпна на адрес http://offnews.bg/index.php/262609 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинари нападнаха нигериец в автобус 72“, достъпна на адрес http://novinar.bg/news/skinari-napadnaha-nigerietc-v-avtobus-72_NDQ1NTs5NQ==.html (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Скинари ступаха тъмнокож в автобус 72“, достъпна на адрес http://www.bnews.bg/article-90283 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „17-годишен сириец е нападнат с нож пред лагера във „Военна рампа“, няма опасност за живота му (допълнена)“, достъпна на адрес http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/04/2175231_17-godishen_siriec_e_napadnat_s_noj_pred_lagera_vuv/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „17-годишен сириец намушкан в София“, достъпна на адрес http://www.vesti.bg/novini/17-godishen-siriec-namushkan-v-sofiia-5997611 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Тъмнокож българин от смесен брак е бил пребит в София“, достъпна на адрес http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/08/2177974_tumnokoj_bulgarin_ot_smesen_brak_e_bil_prebit_v_sofiia/ (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Ново расистко нападение в София“, достъпна на адрес http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/-5997986 (посетен на 12.11.2013 г.).

  1. Статия със заглавие „Пребиха 18-годишно момче в центъра на София“, достъпна на адрес http://novanews.bg/news/view/2013/11/08/61602/ (посетен на 12.11.2013 г.).


[1] Вж. медийно отразяване:
1.        http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/-5998005
2.        http://offnews.bg/index.php/264654/
3.        http://fakti.bg/bulgaria/81145-v-sofia-se-rodi-neonacistka-partia
4.        http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428791
5.        http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/10/2178949_zabrana_za_antibulgarski_organizacii_poiska/
[2] „Кръв и чест“ (Blood and Honour, по мотото на хитлеровата младеж – Blut und Ehre) е основана в Обединеното кралство международна неформална неонацистка и расистка мрежа, забранена в поне две държави от Европейския съюз (Германия и Испания), както и в други държави. Нейни привърженици са извършители на насилствени престъпления от омраза, жертви на които са както представители на малцинства, така и други граждани. За повече информация:
1.        http://www.monitor.bg/article?id=219011
2.        http://archive.adl.org/hate_symbols/groups_blood_honour.asp
3.        http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-files/groups/blood-honour
[3] Вж., например:
1.        http://offnews.bg/index.php/264654/
2.        http://www.cross.bg/benatova-partiya-chast-1383165.html
[4] Вж., например: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-11-10&article=471811
[5] Вж.: http://focus-news.net/news/2013/11/09/1846188/ (акцентът – наш).
[6] Пак там.
[7] Вж.:
1.        http://www.focus-news.net/news/2013/11/09/1846199/
2.        http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/10/2178949_zabrana_za_antibulgarski_organizacii_poiska/
[8] Член на „Български национален съюз“ (БНС) – организация, чийто активист през 2011 г. бе осъден за поставяне на нацистко знаме на комин в Пазарджик. Костадинов е и сред организаторите на ежегодното шествие „Луковмарш“ в столицата, посветено на лидера на пронацистката организация от началото на 20-и век, „Съюз на българските национални легиони” (СБНЛ). Вж.:
1.        http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/-4393091
2.        http://www.lukovmarsh.info/2013/01/06/кампанията-за-луковмарш-2013-бе-открита-в/
[9] Вж., например:
1.        http://fakti.bg/bulgaria/81145-v-sofia-se-rodi-neonacistka-partia
2.        http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/10/2178949_zabrana_za_antibulgarski_organizacii_poiska/
[10] Вж. http://fakti.bg/bulgaria/81145-v-sofia-se-rodi-neonacistka-partia
[11] Пак там.
[12] Пак там.
[13] Пак там.
[14] Вж.:
1.        http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428791
2.        http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/10/2178949_zabrana_za_antibulgarski_organizacii_poiska/
[15] Вж.: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428791
[16] Вж.: http://www.zapernik.com/obshtestvo/listovki-sreshtu-bejancite-nalepiha-v-pernik_27358/
[17] Вж.:
1.        http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428868
2.        http://btvnews.bg/article/bulgaria/prebitiyat-balgarin-ot-turski-proizhod-e-v-koma.html
3.        http://offnews.bg/index.php/264823/
4.        http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/10/2178949_zabrana_za_antibulgarski_organizacii_poiska/
5.        http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2430402
[18] Вж. пак там.
[19] Вж.:
1.        http://btvnews.bg/article/kriminalno/skinari-napadat-romi-krai-ndk-maiki-s-detsa-se-namesvat.html
2.        http://offnews.bg/index.php/262609/
[20] Вж.:
1.        http://novinar.bg/news/skinari-napadnaha-nigerietc-v-avtobus-72_NDQ1NTs5NQ==.html
2.        http://www.bnews.bg/article-90283
[21] Вж.:
1.        http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/04/2175231_17-godishen_siriec_e_napadnat_s_noj_pred_lagera_vuv/
2.        http://www.vesti.bg/novini/17-godishen-siriec-namushkan-v-sofiia-5997611
[22] Вж.: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/08/2178061_napadnatata_kamerunka_e_ochakvala_dokumenti_za/
[23] Вж.:
1.        http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/08/2177974_tumnokoj_bulgarin_ot_smesen_brak_e_bil_prebit_v_sofiia/
2.        http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/-5997986
3.        http://novanews.bg/news/view/2013/11/08/61602/
[24] Имената и подписите са по идентичен ред. Този ред е азбучен ред на фамилията, освен там, където няколко подписа са сканирани в едно и също изображение, без да са подредени по азбучен ред, и поради това не могат да бъдат разделени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар