22.9.13

Един класически скандал

Фото: Ралица Димитрова във Фейсбук
Шумотевицата около закъснялото начало на учебната година в софийската класическа гимназия ме навежда на тъжни мисли. Неспособността на отговорните за това хора и  институции да осигурят нормални условия за обучението на децата, е безобразие. Фактът, че конкретния пример засяга едно от най-елитните училища в страната действително е показателен - няма изключение от повсеместното отстъпление на обществото и държавата ни от всичките им базови функции, сред които е образованието.

Но покрай напълно основателните критики срещу това безобразие се промъква и една линия на оплакване, която категорично не приемам. Най-точно илюстрирана е от публикации във форумите от родители и ученици в класическата гимнзия, които негодуват срещу непрестижните райони, в които са разположени както досегашната, така и предоставената като временна сграда на училището. Един ученик недоволства, че в кв. Модерно предградие бил принуден да се учи сред "селскостопански елементи." Много други критикуват отредената от Министерство на образованието заместваща сграда на бившето 13то училище в София не за друго, а защото била разположена в близост до пазара, в квартал изпълнен, според тях, с наркопласьори, бездомници и проститутки, с една дума - с измета на обществото, с който - очевидно - учениците от класическата гимназия не би следвало да имат нищо общо.

Една възмутена майка на ученик определя като "шокираща" и "скандална" снимка на човек, заспал в унизително състояние на безпомощност и мизерия пред входа на 13то училище. "Кои, и по-точно какви са тези хора, които ми твърдят, че това 13-то може да приюти Класическата гимназия??? Заобиколено от такива типове, леш, къде си пращам детето?" жалва се публично чрез Фейсбук въпросната госпожа.

Леш! Силна дума, така характерна за отношението към острите социални контрасти в обществото ни на много от хората, които се самоопределят като по-културни, по-развити, по-интелигентни, и със сигурност - по-платежоспособни от себеподобните си. Да, скандал действително има, но той не е в избора на тази или онази сграда за "елитните" деца на техните още по "елитни" родители. Скандалното е, че обществото ни нехае за онези, които мрат по улиците заради зависимостите към комара, алкохола, наркотиците, от продажбата и разпространението на които една престъпна клика и обслужващите я в управлението на държавата богатеят. Скандалното е, че това се случва на крачка от държавните институции и общината, които са парализирани от клиентелизъм. Скандалното е, че докато с тяхно пасивно и активно участие държавата е превърната в гето, мнозина си въобразяват, че могат да се скрият - заедно с дечицата си - зад някаква псевдо елитарност. Скандалът е в липсата на същински елит, който да дефинира проблемите, да формулира начини за решаването им, и да ги наложи на "демократично избраните" управляващи и тяхната администрация, и действително изисква спешна реакция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар