8.3.12

Писмо за освобождаване на арестуваните в Русия пънк-рок активистки

До: Юрий Николаевич Исаков
Извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България
1113, София, бул. Драган Цанков 28

Копие: Министерство на външните работи на Република България

Уважаеми господин Исаков,

Обръщам се към Вас по повод на задържането от руските власти на гражданските активисти Мария Алёхина и Надежда Толоконникова за срок от 2 месеца по подозрение, че с феминистката пънк-рок група Pussy Riot са изпълнили песни срещу новоизбрания президент на Русия Владимир Путин.  За това двете активистки може да получат до 7 години затвор за хулиганство. Двете млади жени имат деца на по 4 - 5 години. След ареста двете са обявили гладна стачка.

Задържането и хвърлянето в затвора на хора, които упражняват правото си на свободно изразяване, е недемократичен и нечовешки акт. Подобно действие е унижение за Русия, руския народ и лично за президента Путин. То поставя под съмнение свободолюбието и цивилизационните постижения на руското общество и държава, и преставлява стъпка назад към най-мракобесните периоди на историята им.

С това писмо настоявам пред Вас като посланик на Русия в България за незабавното освобождаване на двете задържани руски майки. Това е единственото достойно действие, което може да покаже пред хората на Русия, България и целия цивилизован свят, че страната Ви е част от него.

С уважение,

Павел П Антонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар