4.10.09

Екологично предаване - за и против

Специализирано предаване за околна среда по телевизия или радио е споделена мечта за много активисти, в това число зелените. Тя мами с възможността за пряк достъп до познанията и съзнанието на зрители и читатели. Без да отричам ползата от подобен тип програмни продукти - все пак съм дългогодишен редактор на тематично списание за околна среда - позволявам си да споделя известен скептицизъм по отношение на ефекта от тях.
Смятам, че за ефективна комуникация по проблемите на околната среда е непродуктивно медийните начинания в тази насока да се концентрират под общ "зелен" етикет. Това създава у аудиторията погрешното впечатление, че тези проблеми стоят по някакав начин отделно от всичко останало, че за тях са нужни някакви отделни усилия, средства или действия. По този начин тематиката се маргинализира и често изчезва напълно от новинарския или публицистичен продукт.

Лично аз предпочитам и препоръчвам внедряване на зелената проблематика в различните съществуващи тематични направления, като равнопоставена на всички останали. Ако например избраната тема е "трафик", с намерение да се представят преимуществата на екологично съобразните решения за придвижване в градовете, бих събрал всички свързани с движението проблеми в един репортаж. Сред тях: задръствания, шум, загуба на време и пари, разходи за гориво, алтернативи - както транспортни, така и свързани с избягване на пътуването. Човешкото здраве би изпъкнало естествено като връзка между чистия въздух, липсата на шумово замърсяване и здравословния начин на живот, свързан с каране на велосипед или ходене пеша. Но този аспект е равнопоставен на икономическия: колко ще спестя, ако оставя колата у дома, например.

От самото начало бих фокусирал такъв репортаж или тематично предаване върху индивидуалния човешки интерес и практическото значение на темата в живота на отделния зрител. Ако информацията за глобалните екологични промени намери място, то ще е на по-късен етап, в никакъв случай не в началото, защото това би накарало 70% от хората да сменят канала или поне да загубят интерес към предаването. Синдромът "ох, аман от тия еколози" има доста сериозни обяснения, свързани освен друго и с повтарящите се негативни послания и налагащо се чувство на вина и безпомощност у обикновения човек. Той/тя естествено ще предпочете да гледа футбол, сериал, или поне политически новини, където спокойно може да наругае или похвали героите без да се чувства виновен и без да му се натяква, че решението на този или онзи проблем зависи от него. По същата причина не бих пакетирал подобен тип репортажи или предавания като "екологични", а бих работил с етикети като "полезно", "практично", "как да подобрим, спестим, спечелим".

Тези мисли споделих най-добронамерено и с авторите на един нов проект за подобно предаване в България. Желая им успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар