14.12.09

Гражданин на годината

На 12.11.2009 Константин Дичев получи първата годишна награда за стратегическо ползване на ИТ за активно гражданско поведение. Наградата бе учредена от Блулинк - мрежата на природозащитните организации в България. Като съучредител на Блулинк номинирах Дичев за тази награда, а преди малко, и за личност на 2009 г. в сайта на вестник "Капитал".

Питането на "Капитал" е за личности, оставили положителна следа през 2009 г., които да са почтени, и действията им да са допринесли за развитието на обществото. Намирам, че Константин Дичев отговаря и на двете. Ето основанията за номинацията ми.

Номинирам Константин Дичев, за несломимия му граждански дух, който демонстрира при разследването и подаването на сигнали срещу престъпленията, корупцията и разграбването на природните ресурси на България. Във време, когато все по-малко хора - дори сред най-свестните - обръщаха внимание на беззаконията на всички нива в държавата, Дичев непоколебимо подаваше сигнал след сигнал. Ту от името на Коалиция "За природата" или "Зелени Балкани", ту като член на "Граждани за Рила", ту просто като гражданин, чиято съвест не може да замълчи.

За директния му, остър, безкомпромисен език, го наричаха луд и го подиграваха чужди и свои. Но, знаем открай време, че свестните у нас наричат луди - така че условието на "Капитал" е със сигурност покрито. На 11.11.2009 Дичев получи най-доброто признание за неуморния си граждански труд: писмо 604/04 от приемната на министър председателя. В него на шест страници са изпечатани предприетите по негови сигнали действия от държ авата срещу престъпни действия в областите на дърводобива и горите, подземните богатства и строителството в защитени природни територии.

Сред изброените в писмото резултати от сигналите на Дичев са проверки на държавни инспекции по горите, сигнали и преписки до прокоратурите по места, уволнени и наказани за нарушения държавни служители, отнети удостоверения за горска дейност на фирми нарушители, и предоставяне на данни на ГДБОП-НСП. В писмото се съдържат и щателно обосновани откази на държавни институции да приемат сигнали от Дичев - например срещу нарушения при проектите за златодобив с цианидена технология. Парадоксално, по същото време решението на ВАС на практика потвърди правотата на Дичев и в тези области.

Най-важната причина за номинацията му обаче е, че докато в края на признателното писмо му благодаряха за "доверието, с което се обърнахте към г-н Бойко Борисов", Константин Дичев вече подаваше поредните си сигнали за нови беззакония. С което доказа за пореден път, че активното му гражданско поведение е принципно и не е предвидено за консумация от един или друг политик или партия. С повече Коце Дичевци България току виж станала действително европейска страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар