13.7.09

Спортна злоба в Sport1.bg

В "За да останат хора в България" (13.07.2009. Sport1.bg) безспорният публицистичен талант остава необяснимо прикрит зад почти анонимния подпис "Кольо". Всъщност същинските автори са се подписали още в заглавието на ювелирния текст. "Природата за хората" е лозунг на противниците на засилващия се граждански отпор срещу хищническото разграбване и съсипване на българската природа. Лозунгът ясно и кратко обобщава намерението на крепителите си - да се употреби природата за целите на някакви "хора". Но кои са те?

Стилът, похватите и деянията на тези хора са известни на българите - те могат да се познаят по сечите и ерозията в Пирин, зазиданите черноморски плажове и скали, обменените на тъмно лесове, превърнати набързо в голф игрища и строителни площадки. И мръсотия, неразбория, Цената, в смисъл на обществения достъп до естетична и здравословна природа, е без значение за тях. Те така или иначе нямат навика да плащат, а да присвояват. Навик, който са си създали в безстопанствената корупционна среда на България през последните две три десетилетия. Периода на систематичното унищожаване на законността, държавността, почтеността, обществените ценности - все името на техните печалби.

Журналистическата етика и опазването на околната среда бяха сред първите им жертви. Затова стилът, езикът и прйиомите им са ни така болезнено познати. Преди няма и десет години те громяха еколозите от страниците на трудовата преса, наричаха ги родоотстъпници и шпиони на западни курорти, заплашваха че "месечинка ке ги изпие" ако дръзнат да припарят в набелязаните за строителство Банско и Национален парк Пирин. Имената на авторите бяха все различни, мъжки или женски, но рядко действителни. И ето го днес, "Кольо", отново громи "зеленикавите" с патос.

Но времената са други. Банско зее като разкопана ерозирала язва. Юнеско потвърждава, че Пирин е под заплаха. Европейският съюз затяга хватката около държавната администрация и съда, които удобно осигуряваха злоупотребите с Пирин, Рила, Родопите, и всичко останало, което има някаква стойност в България. Твърде парадоксално, въпреки метаните и скърцането със зъби от страна на държавните покровители на далаверите, Брюксел се довери на гражданските организации и тарамбуките, и стартира наказателни процедури. В европейската законова и инвестиционна среда медиите също не се водят по чужда свирка така лесно. А на последните избори българите категорично гласуваха за функционална държавност, край на корупцията и хранилките за нашите "хора".

Ето от това се боят сега виртуозните ски-строители. Опоскали каквото могли от "вонящия труп" на досегашното управление, те се зъбят на новото за късове от националното и световно природно наследство. Само че софиянци не сме банскалии. Ние караме ски, обичаме Витоша, и ни е омръзнало да плащаме сметката на онези хора дето секат и грабят. Днес не е 1996 нито 2001 година. Бойко Борисов е избран да управлява държава с все по-засилващо се гражданско общество, да отстоява интересите на гражданите и да прилага европейските норми и ценности. Той го знае. И, което е по-страшно, изглежда сякаш има здрава десница, готова да се справи с полу-феодалните паразитиращи бизнес структури засмукали държавния организъм, от Банско до Варна, и от Дупница до Пампорово. Затова съскат Кольовци, Цековци, Галевци, Беевци, Тимевци и тям подобните, и пускат отровата си където все още могат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар